The real data mining battle: Watson vs Google

The real deal behing Watson

The real Data Mining battle: Watson vs Google

Who is more powerful? IBMs’ Watson-in-a-box or Googles’ Cloud Grid? As we saw yesterday, Watson was able to beat both of the best human jeopardy players.

But how would Google have performed? Given the presumption, that Google did not intentionally change their results to achieve good at the following test, we can check out what ranking Google would have given to the Jeopardy questions. The J! Archive is a good source to find the questions. All Ranks regarding the “jeopardy” Question are ignored in this little test with use of the “-jeopardy” tag.

Those are the first 10 Questions that Watson answered correctly on the 16th February game (Click on the Link to see Googles result):

  1. Each year the EU selects capitals of culture: one of the 2010 cities was this Turkish “meeting place of cultures”, Answer: Istanbul
  2. Elected every 5 years, it has 736 members from 7 parties, Answer: Parliament
  3. While Maltese borrows many words from Italian, it developed from a dialect of this Semitic language, Answer: Arabic
  4. Aeolic, spoken in ancient times, was a dialect of this, Answer: Ancient Greek
  5. Gambler Charles Wells is believed to have inspired the song “The Man Who” did this “At Monte Carlo”, Answer: Broke the Bank
  6. Nearly 10 million YouTubers saw Dave Carroll’s clip called this “friendly skies” airline “breaks guitars”, Answer: United Airlines
  7. Vedic, dating back at least 4,000 years, is the earliest dialect of this classical language of India, Answer: Sanskrit
  8. Before this hotel mogul’s elbow broke through it, a Picasso he owned was worth $139 million; after, $85 million, Answer: Steve Wynn
  9. A controversial EU subsidy program is called CAP, short for “common” this “policy”, Answer: Agricultural
  10. Sprechen Sie Plattdeutsch? If you do, you speak the low variety of this language, Answer: German

As you can see now totally spammed by Jeopardy regarding articles but once possible to see the correct answer is always found on the top ranks of Google’s results; if not in the headline, at least in the introducing texts of the results. The interpretation and announcing of the result is, of course, still to handle (text mining, evaluation, create voice output and so on).

Since the questions have been shown in text, a “Speech recognition” might have been obsolete, a OCR and an interface to the Google API might have produced some enjoyable results, too.

If not done, definitely check out Watsons last Jeopardy rounds:

3 comments to The real data mining battle: Watson vs Google

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>